Zó denken politici en bankiers over ons

We worden compleet voor de gek gehouden

Met de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers in 2008 werd een financiële crisis ingeluid die we tot op de dag van vandaag aan den lijve ondervinden. Politiek en toezichthouders overschreeuwden elkaar in 2008 dat de financiële wereld zonder pardon op de schop moest. Nu, ruim vijf jaar later, blijkt dat we compleet voor de gek zijn gehouden. Lees even mee en trek uw eigen conclusies.

FED en ECB hebben de banken gespekt

De afgelopen weken kelderden de aandelenkoersen en devalueerden de valuta in de opkomende landen zoals India, Brazilië, Turkije en Hongarije als gevolg van kapitaalvlucht door westerse investeerders, voornamelijk banken. De FED, en in navolging ook de ECB gaan hun monetaire verruiming beperken, terwijl langzaam een einde komt aan het nagenoeg gratis verstrekken van geld. Schijnbaar is niemand verbaasd, niet de politiek, niet de toezichthouders en ook niet de financiële pers. Het schijnt normaal te zijn: geldstromen vloeien altijd naar die plekken waar het meeste rendement geboden wordt. Tot zover niets nieuws onder de zon.

Maar dit verhaal klopt niet. Dat bijna gratis geld voor de banken was voor iets heel anders bedoeld, namelijk de economieën in de VS en Europa stimuleren.

Bron: Het Nederlands opinieplatform CitaReg

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: