Code rood om bosbranden in zuidoosten Australië

De overheid van de zuidoost-Australische deelstaat Victoria waarschuwt voor een weersomslag die de bosbranden in de regio vandaag enorm zal aanwakkeren.

De brandweer spreekt van de gevaarlijkste dag sinds 7 februari 2009, Black Saturday, toen in Victoria door bosbranden 173 mensen om het leven kwamen.

De temperatuur in Melbourne liep zaterdag op naar 41,9 graden Celsius. Een plotselinge omslag brengt vandaag weliswaar verkoeling, maar creëert volgens de brandweer vanwege harde wind en aanhoudende droogte eveneens levensgevaarlijke omstandigheden waarin het vuur razendsnel om zich heen kan grijpen, aldus het dagblad The Age op zijn website.

Extreme droogte
In oktober waren het de deelstaat New South Wales en de stad Sydney die zich in de vuurlinie bevonden. Vanwege de extreme droogte de afgelopen maanden loopt Victoria ditmaal het grootste risico. In zes districten is code rood van kracht.

Inwoners van Goongerah, een plaatsje in de regio Gippsland ten zuidoosten van Melbourne, is vanochtend vroeg voorgehouden dat het voor hen te laat is om nog te vluchten. “Jullie zijn in gevaar, je moet nu actie ondernemen om jezelf te beschermen”, aldus het bevel van de brandweer.

De brandweer is uitgerukt met zeker 350 man, 60 brandweerauto’s en zes blusvliegtuigen, “maar het vuur grijpt zo snel om zich heen”, klaagt een van de bestrijders. Ook aan de noordrand van Melbourne worden dorpen door het snel naderende vuur bedreigd, meldt The Australian.

Door:HLN.be
Lees meer

Dalternative

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: