Malaria rukt op door opwarming aarde

Aan het eind van deze eeuw zal malaria meer voorkomen in noordelijke gebieden als gevolg van de klimaatverandering.

Dat blijkt uit een publicatie in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Daaraan werkten onderzoekers mee van onder meer de universiteiten van Liverpool en Maastricht. Voor het eerst vergeleken onderzoekers de meest recente voorspellingen voor globale opwarming met statistische modellen die gebruikt worden voor de verspreiding van malaria.

De modellen wijzen uit dat in 2080 het klimaat op hoger gelegen gebieden steeds geschikter wordt voor malaria. Dat heeft gevolgen voor miljoenen mensen, met name in Afrika en in mindere mate ook in Azië en Zuid-Amerika. In Oost-Afrika zou het kunnen leiden tot blootstelling van 100 miljoen méér mensen, aldus de onderzoekers.

Een vergelijking op basis van alle beschikbare modellen is nooit eerder uitgevoerd. “De voorspellingen variëren nog sterk, omdat ze afhangen van ontwikkelingen in de komende zeventig jaar”, zegt onderzoeksleider Cyril Caminade van de universiteit van Liverpool. “De toenemende urbanisatie in deze gebieden, maar ook veranderingen in landgebruik, populatieverschuivingen en economische groei zijn meegenomen in de modelberekeningen. De modellen maken in ieder geval duidelijk dat ziektes zoals malaria sterk in beweging zijn.”

Door: Belga

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: