Kabinet hield herkomst 1,8 miljoen metadata-records bewust achter

Minister Plasterk wist op 22 november al dat niet de NSA, maar Nederland zelf verantwoordelijk was voor het verzamelen van 1,8 miljoen metadata-records.

Dat werd bewust niet met de Tweede Kamer en de media gedeeld.

Minister Hennis-Plasschaert en Plasterk hebben een afweging gemaakt tussen ‘de plicht om de Tweede Kamer zoveel als mogelijk te informeren’ en het belang om niet te veel informatie te geven over de ‘mogelijke modus operandi van onze diensten’. “Het laatste gaf de doorslag”, schrijft Plasterk.

Vorige week werd de informatie alsnog openbaar gemaakt, vanwege een rechtszaak tegen het kabinet. De eisers in die zaak, waaronder journalisten, activisten en advocaten, willen dat het kabinet wordt verhinderd om data van buitenlandse inlichtingendiensten te gebruiken als die niet rechtmatig zijn verkregen. Daarbij werden de 1,8 miljoen metadata-records als voorbeeld gebruikt.

Het kabinet was bang dat de rechter zou oordelen dat er inderdaad restricties moeten komen op het gebruik van gegevens van buitenlandse inlichtingendiensten. Om dat te voorkomen, is de herkomst van de gegevens nu alsnog openbaar gemaakt, schrijft Plasterk.

Door: Tweakers
Lees meer

Dalternative

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: