‘Last house standing’ kan water in Somerset niet tegenhouden

De aarden wal rond het huis zorgde tot gisteren voor droge voeten op Notaro’s domein, maar vandaag lijkt het water niet meer te stoppen.

Meer dan een maand al teisteren overstromingen het zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk, in die mate dat het water nu zelfs de omgeving van Londen en Windsor Castle begint te bedreigen. In het stadje Moorland in het graafschap Somerset probeerde inwoner Sam Notaro zijn gloednieuwe huis met een zelfgebouwde dijk te beschermen tegen het wassende water. Zijn pogingen hielden lang stand, tot vandaag.

Hij hield het nochtans lang uit, Sam Notaro. Vrijdag al werd heel Moorland geëvacueerd, enkel de eigenaar van het huis dat op het hoogste punt van de gemeente staat, weigerde te vertrekken. Na lange onderhandelingen mocht hij van het gemeentebestuur zelf een dijk beginnen bouwen.

Drie dagen lang hield de anderhalve meter hoge wal van klei en modder stand. Een eiland in een zee van bruin water. Tot vandaag. En nog wil Notaro zijn huis niet verlaten, ondanks herhaald aandringen van de reddingsdiensten. Zijn verdedigingswerken kostten hem al meer dan 10.000 pond (12.000 euro), maar Notaro wil koste wat het kost zijn huis beschermen, dat hij met eigen hand opbouwde.

Chaos
De beelden zijn in het Verenigd Koninkrijk symbolisch geworden voor de manier waarop de Britten het water proberen te stoppen. Al wekenlang proberen ze met man en macht het stijgende water een halt toe te roepen, maar door de aanhoudende regen is dat nog altijd niet gelukt, integendeel. Het water zoekt steeds verder zijn weg richting Londen, onderweg chaos, schade, ondergelopen huizen en weilanden achterlatend. Ondertussen groeit de kritiek op de overheid, die te laat en verkeerd zou hebben ingegrepen.

Premier David Cameron bezocht vandaag het plaatsje Chesil Beach in het zuidwesten, en verontschuldigde zich daar voor de fouten die de overheid gemaakt heeft. Toch hamerde hij erop dat “elke gemeente die getroffen is door het water, alle mogelijke middelen zal krijgen”.

Bekijk hier live welke delen van het Verenigd Koninkrijk overstroomd zijn.

Door: The Telegraph/Tommy Thijs
Lees meer

Dalternative

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: