Is ons zaaigoed van de natuur of van Monsanto?

De Landbouwcommissie van het Europees Parlement heeft het voorstel van de Europese Commissie voor een nieuwe zadenwet afgelopen dinsdag met een overweldigende meerderheid van 37 tegen 2 stemmen verworpen.

De nieuwe wet dient volgens critici alleen agroreuzen zoals Monsanto en Syngenta met hun technologische manier van zaadproductie.

De wet is een bedreiging voor de variëteit van wat op onze akkers groeit en op ons bord is te vinden. De European Seed Association (ESA), de koepelorganisatie van grote bedrijven als Monsanto, Syngenta en het Franse Limagrain, reageerde na de stemming diep teleurgesteld. De ESA is met een jaarbudget van 8,5 miljoen euro voor de belangenbehartiging bij de Europese instituties één van de grootste lobbyclubs in Brussel.

Monopoliepositie

Het wetsvoorstel werd verworpen omdat het Europees Parlement ‘slachtoffer was van een enorme desinformatiecampagne over de reikwijdte en aard van het voorstel’.

Hoogleraar plantenfysiologie Michel Haring van de Universiteit van Amsterdam vreest dat de wet zal leiden tot een monopoliepositie voor de internationale zaadbedrijven. “De wet zal leiden tot een verdere daling van de diversiteit van landbouwgewassen,” voorspelt hij. De Europese Commissie zegt zelf al dat 95 procent van de groentezadenmarkt in handen is van vijf grote bedrijven.

Haring legt uit de daling van de biodiversiteit leidt tot monoculturen. Die zijn erg gevaarlijk, omdat alles in één keer weg is als er een ziekte komt. Rampen door te veel monoculturen zijn volgens Haring tot nu toe uitgebleven omdat we ontzettend veel gif spuiten. Zonder dat gif verlies je het van de natuur.

Biologische landbouw

In de Belgische krant De Tijd zei algemeen directeur van chemiereus Syngenta Mike Mack: “Veel mensen denken dat ze de wereld gaan redden door biologisch te eten, maar zo helpen ze de planeet juist om zeep. De biologische landbouw is veel minder productief dan de conventionele.”

Het bedrijf van Mack gebruikt zowel zaden als bestrijdingsmiddelen. In zijn visie wordt het gebruik van pesticiden en de gevolgen daarvan voor de water- en bodemkwaliteit en de biodiversiteit echter niet meegenomen.

Syngenta probeerde de nare gevolgen van één van haar bestrijdingsmiddelen te verduisteren door een kritische wetenschapper het leven zuur te maken. En dan hebben we het nog niet gehad over de bijensterfte.

Dan is er nog sprake van de nodige belangenverstrengeling. Zo is binnen het Directoraat Generaal Gezondheid en Consumenten van eurocommissaris Tonio Borg, dat verantwoordelijk is voor de tekst van de wet, Isabelle Clément-Nissou beleidsmedewerker. Het blijkt dat zij kort hiervoor werkzaam was voor een Franse vereniging van zaadproducenten.

Global Seed Vault

Het programma VPRO Tegenlicht maakte een documentaire over de ‘strijd om het zaad’. De Amerikaanse wetenschapper Cary Fowler probeert alle zaadcollecties van de wereld samen te brengen in de Svalbard Global Seed Vault (foto) op Spitsbergen, ook wel de Doomsday Vault genoemd.

Met de kluis, die onder meer wordt gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation, de Rockefeller Foundation, Monsanto en Syngenta, wil men de ‘genetische rijkdom van de aarde behouden’.

Onderzoeksjournalist William Engdahl zei in 2007: “Bill Gates, de Rockefellers en de agrogiganten weten iets wat wij niet weten.” Het is geen geheim dat de Rockefellers de groene revolutie hebben aangewend om een groot gedeelte van de internationale landbouwindustrie over te nemen, waarna veel boeren uit derdewereldlanden het hoofd niet meer boven water konden houden.

Bron: Decorrespondent.nl
Lees meer

Dalternative

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: