‘Bedrijven dwingen ontslag af met truc ziekteverzuim’

Bedrijven sjoemelen met het ziekteverzuim van hun medewerkers om ze na twee jaar op straat te kunnen zetten. Dat stelt CNV Vakmensen maandag.

Volgens de vakbond melden de bedrijven werknemers bij uitkeringsinstantie UWV voor een paar procent ziek om hen zo uit het bedrijf te kunnen werken.

CNV Vakmensen krijgt jaarlijks tientallen meldingen van de truc, zegt een woordvoerder van de bond. “Het is een middel om iemand op straat te zetten. Bedrijven houden werknemers die zijn hersteld van ziekte of vanwege een aandoening ander werk verrichten in de personeelsadministratie voor een paar procent ziek.”

Na twee jaar ziekmelding kunnen bedrijven werknemers onder bepaalde voorwaarden ontslaan.

“De zaken die wij horen vormen het topje van de ijsberg,” zegt de woordvoerder. “Niet iedereen die dit overkomt beseft dat er iets niet klopt en schakelt de vakbond in.”

CNV roept de politiek op arbo-artsen te attenderen op werknemers die voor enkele procenten als ziek geregistreerd staan. De vakbond adviseert verder werknemers die menen risico te lopen aan de personeelsadministratie of het UWV te vragen of hun werkgever hen ziek heeft gemeld.

FNV waarschuwde vorig jaar ook al voor de truc. Dat leidde toen tot Kamervragen aan minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher.

Door: Novum
Lees meer

Dalternative

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: