Bewaarplicht internetdata blijkt nutteloos en moet daarom uitgebreid worden??

De bewaarplicht werkt niet en daarom zou die moeten worden uitgebreid.

Dat is in het kort de conclusie uit de Evaluatie Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens. Het rapport van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum bekijkt in hoeverre de bewaarplicht voor telco’s en ISP’s van nut is geweest in rechtszaken. En dat valt tegen.

Vooral de metadata die zijn verzameld over het gebruik van e-mail en websurfen is nauwelijks van nut geweest in de afgelopen jaren. De data is vaak te oud, en “daarmee is een situatie ontstaan waarin gegevens van burgers worden bewaard die niet of nauwelijks worden gebruikt door opsporingsdiensten”, zo staat in het rapport dat uitgebreid wordt belicht in dit artikel op Computerworld.

Daarom moet de bewaarplicht worden uitgebreid, vinden experts die geciteerd worden in de evaluatie. Nu is de bewaartermijn zes maanden en het moet langer. Dit om te voorkomen dat data alweer zijn verdwenen voordat een onderzoek wordt gestart of in een fase is waar die data belangrijk worden.

Ook moeten de data worden uitgebreid met het eindpunt van gesprekken in telefonie en van internetsessies. Daarbij moeten locatiegegevens worden betrokken om mobiele internetsessies ook locatiegericht te volgen.

Door: WebWereld
Lees meer

Dalternative

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: