Het Europese handje komt gevaarlijk dicht bij pensioen en spaarboekje

De Europese commissie maakt zich grote zorgen. Als politiek orgaan dat nog steeds rotsvast verankerd zit in de denkbeelden en het tijdperk van eeuwige groei, rente en monetaire expansie en neoliberale welvaart-omverdeling kan het maar niet begrijpen waarom het niet wil vlotten met de Europese economieën.

Of doet zo alsof (de impact en „eeuwige crisis“ als gevolg van het schaars worden van goedkoop winbare grondstoffen zal ook de commissie bekend zijn). Het klemt, vooral in de portemonee en de risico-bereidheid van banken. Ondanks al het bijna gratis geld dat Centrale Banken de financiële sector toewerpen, groeit de „werkelijke economie“ amper. Het geld verdwijnt vrij zichtbaar in speculatiebubbels, carry-trade en derivaten-bommen wat het leven van de „gewone consument“, die nog altijd gezien wordt als een economische speedboot-motor, nog duurder maakt. Maar, Eureka!, zoals het IMF al proefballonnetjes opliet, heeft ook de EU de oplossing. Krediet=groei en er is nog verdomd veel geld te vinden in pensioenfondsen en op spaarrekeningen.

En zo begon de Europese Commissie maar in een beleidspapier hardop te denken. Als banken niet meer in de reëele economie willen investeren, moet ergens anders geld vandaan komen. De banken tot iets dwingen, ook al werden de private schulden van de financiële industrie en masse „genationaliseerd“ doormiddel van bailouts en (deel)nationalisering (oorzaak van de explosie van staatsschuld en daarmee de eerste vonk in de Europese schuldencrisis, al moet daar heel stilletjes over gedaan worden), gaat nu eenmaal niet. Daarom, denk aan de bijzondere „heffing“ op spaargeld en pensioenen van het IMF of de Cypriotische „bail-in“, waarom niet het „stille“ Europese spaargeld mobiliseren? Speciale Europese „investeringsrekening“ openen, al dan niet vrijwillig burgers laten inleggen en lobby- en vriendjesprojecten van de Brusselse elite laten uitvoeren.

Geniaal: banken kunnen zich concentreren op casino-economie, staatsschulden lopen niet verder op en de burger draait op voor risiko in investeringen waar banken hun vingers niet meer aan willen branden.

A propos, banken. Om deze nog steeds half failliete sector weer tot leven te wekken, wordt het tijd om de handel in exotische derivaten, slechts enkele jaren na de brainstorm van Blythe Masters onder andere de oorzaak van de financiële implosie van 2008, weer te stimuleren. Daar zit de (exponentiële) groei.

Als we dan toch bezig zijn, gooien we meteen de boekhoudregels voor de waardering van genoemde derivaten overboord. Zo zien die bankbalansen, die sinds de Amerikanen hun CDO-crap bij de naieve Europeanen dumpten nog steeds aangeslagen zijn, niet zo wankel en slecht uit.

Win-win-win voor onze overlords dacht de Commissie.

Maar hou het nog even stil. Tenminste tot de verkiezingen voor het Europese democratische laklaagje genaamd EU-parlement. Daarna is de jacht op spaar- en pensioengeld geopend.

Door: Zapruder.nl/Donkerdoorn
Lees meer

Dalternative

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s