Nucleaire explosies in de ruimte?

Toen de film Armageddon uitkwam met Bruce Willis in de hoofdrol vonden critici de film te ongeloofwaardig.

Het boren van een gat in een asteroïde om deze vervolgens op te blazen met een nucleaire bom is iets dat wetenschappers nu voorstellen in een vergelijkbare vorm.

Terwijl de wereld rustig verder droomt en iedereen afgeleid is door belangrijke gebeurtenissen zoals de Olympische Spelen en alweer een medaille, maakt men zich in de achtergrond klaarblijkelijk wel degelijk zorgen om dreigingen vanuit de ruimte.

Alhoewel er in alle toonaarden wordt ontkend dat we in een zeer bijzondere tijd leven waarbij de aarde niet alleen in heftige beroering is, maar ook de ruimte om ons heen, komt er toch weer zo’n signaal dat de werkelijkheid anders is dan ons wordt voorgespiegeld.

Want nu ineens is in het nieuws dat men serieus overweegt om naderende asteroïden te laten exploderen door middel van een nucleaire bom. De laatste keer dat we zoiets zagen was met Bruce Willis in een Hollywoodfilm, maar nu is het klaarblijkelijk reële en bittere ernst.

Een team wetenschappers uit de Amerikaanse staat Iowa is met een plan gekomen over hoe deze naderende asteroïdes onschadelijk gemaakt kunnen worden. Ze maakten hun plannen bekend op een door NASA belegde conferentie.

Wanneer men het door hen ontworpen systeem zou inzetten, dan zouden ze slechts één week nodig hebben om het in werking te stellen, nadat het verder is ontworpen en ontwikkeld.

Er worden pal na elkaar twee projectielen gelanceerd. De eerste, een kleine, zou een krater slaan in de asteroïde en enkele milliseconden later zou de tweede, de echte bom, inslaan in de krater en moet een nucleaire explosie het object vernietigen.

De wetenschappers, werkzaam aan de Iowa State University, zijn vol vertrouwen dat hun plan zal werken en gaven toe dat de exploderende meteoriet boven het Russische Chelnyabinsk ongeveer een jaar geleden hen toch wel aan het denken had gezet.

Woordvoerder, Bong Wie, zei, “Enkele jaren geleden zou ik het voorbeeld van de dinosaurussen hebben gebruikt om ons onderzoek te rechtvaardigen. Maar, nu niet meer. Niet langer nadat we deze gebeurtenis in Rusland hebben meegemaakt”.

Een en ander gebeurde tijdens de NIAC oftewel de 2014 NASA Innovative Advanced Concepts conferentie die werd gehouden in de Universiteit van Stanford. Het gehele project is tot nu toe ondersteund door NASA die ondanks de twijfels vanwege risico’s die gepaard gaan met de nucleaire benadering, wel geloven dat dit een heel effectieve strategie kan zijn.

De overblijvende deeltjes van de asteroïde zullen zich verspreiden en slechts een relatief klein gedeelte van die deeltjes zou op aarde terechtkomen. “Dit project biedt een mogelijke sprong voorwaarts om het risico’s van inslagen van asteroïden die vlakbij de aarde langskomen te verkleinen”.

Men is van mening dat een nucleaire bom die ontploft in een krater 20 keer effectiever zal zijn dan het laten ontploffen van een dergelijke bom op het oppervlak. Goedkoop zal het niet zijn, want iedere missie zal ongeveer 500 miljoen Dollar kosten.

Nu is dat natuurlijk wisselgeld als je ziet wat er dagelijks door de bankiers wordt opgeslokt en een kleine prijs om de aarde te redden, mocht dit nodig zijn.

Het bovenstaande toont in ieder geval aan dat de dreiging uit de ruimte veel groter is dan men het doorsnee publiek wil laten geloven. Het spectaculair toenemen van het aantal vuurbollen in de lucht zegt al genoeg.

Het grote bijkomende probleem is uiteraard dat er maar een fractie van al dat ruimtepuin wordt ontdekt. Vaak gebeurt dit als ze al rakelings langs de aarde schieten. Dan mag je nog zo’n mooi afweersysteem bedenken, je bent dan gewoon te laat.

Dat is niet zo’n vreemde veronderstelling als je het artikel leest wat wij vorig jaar schreven waarin stond dat NASA de meteoriet bij Chelnyabinsk had ontdekt via Twitter.

Door: Daily Mail
Lees meer

Lees ook

Dalternative

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: