Gegarandeerd basisinkomen ‘eenvoudig te realiseren’

Veel economen en beleidsmakers, maar ook diverse denktanks, zijn het erover eens dat de mensheid is aangekomen op een keerpunt in de geschiedenis.

De specialisten zijn ervan overtuigd dat er iets moet gaan gebeuren om de financiële en maatschappelijke problemen een halt toe te roepen.

Er wordt veel gediscussieerd over de invoering van een onvervreemdbaar recht op een basisinkomen voor iedereen. De eerste vraag die vervolgens bij velen opkomt is wie dat zou moeten betalen.

Sympathiek

Uit verschillende studies is gebleken dat een basisinkomen redelijk eenvoudig is te bekostigen. Een gegarandeerd basisinkomen zal juist als bijwerking hebben dat de huidige kwakkelende economie op een duurzame en verantwoorde manier weer vlotgetrokken kan worden.

Ex-topman van de Rabobank Herman Wijffels, ooit toegetreden tot het comité van aanbeveling voor het BIEN-congres (Basic Income Earth Network), verklaarde onlangs sympathiek te staan tegenover het basisinkomen. Hij ziet hier een duidelijke rol voor weggelegd bij het ‘op zijn kop zetten van het sociale zekerheidssysteem’.

Momenteel is Wijffels hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering aan de Universiteit Utrecht. Hij is van mening dat het Nederlandse politieke stelsel drastisch moet veranderen. Bovendien meent hij dat de financiering voor het basisinkomen eenvoudig is te realiseren.

Lijnrecht

Hij schat de kansen van een invoering van het basisinkomen op korte termijn echter laag in. De huidige opvattingen over arbeid staan nu nog lijnrecht tegenover het onvoorwaardelijke basisinkomen. Er heerst nog te veel de achterhaalde gedachte ‘wie niet werkt zal niet eten’.

Ook het argument dat de mens in luiheid zal vervallen en geen werkzaamheden meer zou willen verrichten is onderzocht, maar men kwam tot de conclusie dat de mens door het ontvangen van een gegarandeerd basisinkomen juist meer gemotiveerd zou zijn om te werken dan in het huidige systeem.

Door de automatisering van arbeidsprocessen komen er steeds meer werklozen. Het lijkt onvermijdelijk dat het sociaaleconomische bestel in de toekomst flink op de schop moet. Het kan niet zo zijn dat een handvol bankiers en multinationals de enigen zijn die profijt hebben van deze ontwikkeling terwijl het grootste deel bevolking met lege handen komt te staan.

Door: Gewoon-nieuws.nl
Lees meer

D<strongalternative

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: