‘Het financiële stelsel is een tumor’

De financiële sector is een tumorHans de Geus, bekend als kritische analist bij RTL Z, noemt de financiële sector kwaadaardig. Hij deed veel ervaring op binnen deze sector, maar keert het monetaire systeem nu de rug toe.

Volgens De Geus zal het verscherpte bankentoezicht een volgende crisis niet voorkomen. Hij vindt het ook te laat voor een bankenunie.

“We zouden eerst schoon schip moeten maken,” zei hij. “Dan moeten eerst nog heel veel banken omvallen. Op de as daarvan kan dan een nieuwe bankenunie opgericht worden.”

Profiteren

Nederland is koploper op het gebied van private schuld. Ons inkomen gaat nu niet de economie in, maar naar de bank, het financiële systeem in. “Dat systeem is gewoon een tumor, die wil steeds groter worden,” legde De Geus uit. “Vroeger hadden we de feodale landheer die als een parasiet meeliftte op echte productiviteit; die plaats heeft de financiële sector nu ingenomen. Daar horen verzekeraars, vastgoed, pensioenfondsen en de meeste advocaten ook bij.”

De Geus merkt op dat er op een bepaald moment iets aan het systeem moet veranderen om alle schulden te doorbreken. Mensen proberen binnen het systeem zoveel mogelijk te profiteren, maar het systeem is dan ook door mensen gemaakt. Er moet volgens hem een overheid zijn die toezicht houdt. “Iedereen is nu boos op Dijsselbloem, maar die heeft een erfenis waar hij niets aan kan doen. Wellink is degene die het uit de hand heeft laten lopen. Hij is het systeem.”

Wildgroei

De analist verwijst naar het oude Griekenland, waar je hele gezin slaaf werd als je een schuld niet kon afbetalen. Bij de afschaffing daarvan werden alle schulden weggestreept zodat de maatschappij zich weer kon ontwikkelen. Dat is niet gebeurd binnen het neoliberalisme, waardoor het systeem veel te groot is geworden.

De Geus vindt dat politici, commissarissen en toezichthouders de wildgroei hadden moeten voorkomen. Wim Kok was commissaris bij ING, maar deed niets. Het systeem staat volgens hem hervormingen in de weg.

“De financiële markten zijn boos op Dijsselbloem en fluiten hem terug, terwijl wat hij zegt heel erg wenselijk is,” besloot De Geus. “De tegenkrachten zijn enorm, de tumor reageert niet op chemotherapie.”

Door: Intermediair.nl
Lees meer

Dalternative

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: