Katten hebben psychedelisch superzicht

Het geheim achter het ‘bovennatuurlijke’ zicht van katten heeft alles te maken met de detectie van uv-licht.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat katten, honden en een aantal andere dieren ultraviolet kunnen waarnemen. Voor het menselijk oog is uv-licht niet waarneembaar.

“Er zijn veel voorbeelden van dingen die uv-licht reflecteren. Dieren die gevoelig zijn voor ultraviolet kunnen ze waarnemen,” zei coauteur Ronald Douglas. “Denk bijvoorbeeld aan patronen op bloemen die aangeven waar nectar kan worden gevonden, urinesporen die naar prooi leiden en rendieren die ijsberen kunnen zien omdat sneeuw in tegenstelling tot een witte vacht uv-licht reflecteert.”

Bijen

Een rendier, kat of hond kan daarom tijdens een sneeuwstorm bijvoorbeeld een konijn onderscheiden, terwijl een mens alleen maar één witte waas zou zien.

Douglas, verbonden aan de City University London, heeft vastgesteld dat katten, honden, knaagdieren, egels, vleermuizen, fretten en okapi’s ultraviolet kunnen waarnemen.

“Het is al bijna 100 jaar bekend dat veel ongewervelde dieren, waaronder bijen, uv-licht kunnen zien,” zei Douglas, toevoegende dat daar in de afgelopen decennia ook vogels, vissen en sommige reptielen en amfibieën aan toe zijn gevoegd.

Men nam aan dat de meeste zoogdieren geen uv-licht zien. Het blijkt nu dat visuele pigmenten, die licht absorberen en omzetten in elektrische activiteit, niet altijd nodig zijn om uv-licht te kunnen waarnemen.

Staar

Bij bepaalde dieren zijn de oculaire media, doorzichtige delen van het oog, gevoelig voor ultraviolet waardoor meer licht het netvlies kan bereiken, aldus Douglas.

Dit verklaart wellicht ook waarom katten geobsedeerd kunnen raken door bijvoorbeeld vellen papier. Soms worden stofjes toegevoegd aan papier, schoonmaakmiddelen, cosmectica en shampoo om ze meer te laten opvallen. Omdat deze stofjes uv-licht absorberen kunnen ze er anders uitzien voor dieren die gevoelig zijn voor ultraviolet.

Sommige mensen die zijn geopereerd aan staar kunnen na de operatie uv-licht waarnemen, maar de meeste mensen kunnen dat niet.

Door: Discovery.com
Lees meer

Dalternative

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: