Lavendel beter tegen angsten dan antidepressivum

Lavendel beter tegen angsten dan antidepressivumBij de behandeling van angsten is lavendel effectiever dan medicijnen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Patiënten die het lavendelpreparaat silexan slikten hadden minder klachten over angsten dan patiënten die een placebo of een echt antidepressivum hadden ingenomen.

Een groep wetenschappers van de Universiteit van Wenen publiceerde het onderzoek in het laatste nummer van het International Journal of Neuropsychopharmacology.

Angststoornis

De Oostenrijkse wetenschappers onderzochten tien weken lang 539 mensen bij wie een angststoornis was vastgesteld. Voor de proef werden mensen geselecteerd die meer dan 18 scoorden op de Hamilton Rating Scale for Depression (HRSD), een veelgebruikte schaal om angst en depressie te meten.

Een deel van de patiënten kreeg dagelijks 160 of 80 milligram lavendelolie. Een ander deel kreeg 20 milligram van het antidepressivum paroxetine en een derde groep kreeg een placebo.

Minder last

Lavendel werkt op gunstige wijze in op chemische stoffen in het brein die voor angststoornissen zorgen. Mensen die het extract van lavendel hadden ingenomen, hadden achteraf minder last van bijwerkingen.

Bij de groep patiënten die lavendel kreeg, daalde de angstscore met 14,1 punten. Bij mensen die het antidepressivum paroxetine hadden geslikt, daalde die met slechts 11,3 punten. De groep die een placebo nam, meldde een daling van de angstscore met 9,5 punten. Paroxetine wordt in Nederland en België verkocht onder de merknaam Seroxat.

Door: HLN.be
Lees meer

Dalternative

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: