Bewezen: Je hond hoort aan je stem of je droef of blij bent

Heb je altijd al gedacht dat je hond wéét of je gelukkig of droevig bent? De wetenschap lijkt je gelijk te geven.

Een nieuwe studie wijst uit dat honden gevoelig zijn voor signalen in de menselijke stem die onze gevoelens verraden.

Hongaarse onderzoekers menen dat het gedeelte in de hersenen dat verantwoordelijk is voor de herkenning van stemmen en andere geluiden 100 miljoen jaar geleden in zowel hond als mens is geëvolueerd.

“Honden en mensen delen een gelijkaardige sociale omgeving”, stelt Attila Andics van de onderzoeksgroep voor gedragsbiologie. “Onze bevindingen suggereren dat beide soorten gelijkaardige hersenmechanismes gebruiken om sociale informatie te verwerken. Dit kan verklaren waarom de gesproken communicatie tussen mens en hond zo succesvol is”.

MRI-scanner
Voor hun studie leerden de onderzoekers elf honden stil te zitten in een MRI-scnanner. Vervolgens analyseerden ze de hersenactiviteit van zowel honden als mensen terwijl ze naar 200 verschillende geluiden van mens en hond luisterden, variërend van huilen tot speels blaffen en lachen.

Hoewel de hersenen van zowel honden als mensen het sterkst reageerden op geluiden van de eigen soort, was de manier waarop mens en hond emotioneel geladen geluiden verwerkten gelijkaardig. Zo werd bij het horen van gelukkige geluiden het hersendeel dat voor het gehoor instaat heviger geactiveerd bij zowel mens als hond.

Toch werden ook verschillen genoteerd: zo reageerden honden sterker op niet-vocale geluiden dan mensen.

Begrijpen
De onderzoekers menen dat hun studie kan leiden tot een beter begrip van waarom honden zo gevoelig zijn voor de emoties van hun baasjes.

“Deze methode biedt een nieuwe onderzoeksmethode voor de hersenactiviteit van honden”, aldus Andics. “Op zijn minst kunnen we beginnen begrijpen hoe onze beste vriend ons bekijkt en hoe hij zich gedraagt in onze sociale omgeving”.

Door HLN.be
Lees meer

Dalternative

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s