Is de tijd inmiddels rijp voor een basisinkomen?

Historicus Rutger Bregman, columnist van de Volkskrant en redacteur van De Correspondent, is pleitbezorger van het basisinkomen.

In Tegenlicht Meet Up wordt onderzocht of de tijd inmiddels rijp is geworden voor een onvoorwaardelijk basisinkomen.

In de jaren zeventig werd serieus overwogen een basisinkomen in te voeren. Het onderwerp keert met regelmaat terug op de agenda. Saar Boerlage, sinds 2007 erelid van de Vereniging Basisinkomen, legt uit waar het destijds op stuk liep.

Bezwaar

Als het aan Bregman ligt, krijgt iedere burger gratis geld van de overheid. Op die manier wordt de radicale ongelijkheid bestreden en een einde gemaakt aan de verzorgingsstaat als betuttelcomplex. Volgens hem is het de hoogste tijd de utopie van het basisinkomen nieuw leven in te blazen.

Een belangrijk bezwaar hiertegen is de gedachte dat mensen door de invoering van een basisinkomen minder gaan werken. Uit verschillende experimenten is echter gebleken dat de invloed van het basisinkomen op de motivatie van mensen om te werken niet per definitie negatief is.

Daarnaast lijken onderzoekers het inmiddels eens dat we inmiddels zo rijk zijn dat de collectieve invoering van een basisinkomen rendabel is en opweegt tegen de kosten van het huidige (westerse) sociale stelsel. Wanneer uitkeringen, kinderbijslagen, studiebeurzen en de bijbehorende controleapparaten vervallen, komt er voldoende geld vrij om iedereen een basisinkomen te geven. Armoede zou zo uitgeroeid zijn.

Aandacht

Dat experimenten niet zijn doorgezet, ligt aan de politiek. Regeringen hebben de resultaten van de experimenten in de wind geslagen. Intussen loopt de werkloosheid op en zal 47 procent van alle banen door automatisering verdwijnen.

Het basisinkomen krijgt steeds meer aandacht. Het Europees Burgerinitiatief voor het basisinkomen haalde 285.000 handtekeningen op in Europa, in Zwitserland wordt binnenkort gestemd over invoering van een basisinkomen en op 19 maart doet de Basis Inkomen Partij (BIP) in vier plaatsen in Nederland mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Zie hier de video

De noodzaak van een utopie, zondag 23 februari 21:05 Ned 2

Door: VPRO.nl
Lees meer

Dalternative

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: