Britse geheime dienst onderschept miljoenen webcambeelden

De Britse beveiligingsdienst GCHQ zou miljoenen webcam-beelden van Yahoo-gebruikers hebben onderschept en opgeslagen.

Dat blijkt uit documenten die Snowden aan The Guardian verstrekte.

De webcambeelden werden onderschept en elke vijf minuten werd er een foto opgeslagen. Dat resulteerde in miljoenen beelden, waaronder ook seksueel expliciete beelden, van willekeurige Yahoo-gebruikers. De gebruikers stonden niet onder verdenking.

De beelden werden verzameld als onderdeel van het Optic Nerve-programma. Het programma werd in 2008 gestart en was in 2012 nog steeds actief. In slechts zes maanden tijd in 2008 werden beelden opgeslagen afkomstig van 1,8 miljoen Yahoo-gebruikers van over de hele wereld.

Van alle foto’s gaat het in 3 tot 11 procent van de gevallen om naaktbeelden.

Optic Nerve diende als experiment voor gezichtsherkenning, maar ook om doelwitten van de GCHQ te volgen en om nieuwe doelwitten te ontdekken. Om de servers te ontlasten en om mensenrechten zo min mogelijk te schenden, werden de webcambeelden niet in hun geheel opgeslagen.

De veiligheidsdienst zou wel hebben geprobeerd om werknemers zo min mogelijk toegang te geven tot de beelden. Met name metadata kon doorzocht worden. De beelden werd bemachtigd door internetkabels af te tappen.

NSA

De GCHQ kreeg hulp van de NSA, maar de documenten maken niet duidelijk of en hoeveel toegang de NSA had tot de verzamelde beelden. Bijkomend voordeel is dat er in het Verenigd Koninkrijk geen wet is die verbiedt om data te verzamelen en op te slaan over Amerikaanse burgers.

De NSA claimt echter dat het bevriende landen niet vraagt om data te verzamelen, die de NSA wettelijk gezien zelf niet mag verzamelen.

Yahoo veroordeelt de praktijken van de GCHQ, zo laat het weten in een reactie aan The Guardian. Behalve de webcambeelden afkomstig van Yahoo, maakt het document ook melding van Xbox Kinect. De GCHQ zou mogelijkheden bekijken om ook die beelden te onderscheppen.

Justitie raadt aan webcam af te plakken.

Door: NU.nl/Marc Rademaker
Lees meer

Dalternative

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: