“Sea Shepherd redt 750 walvissen van de slachtbank”

De actiegroep Sea Shepherd heeft tijdens haar recentste campagne in de Zuidelijke IJszee de vangst van naar eigen zeggen 750 walvissen door Japanse walvisvaarders kunnen verhinderen.

De schepen van de organisatie, de Bob Barker en de Steve Irwin, meerden gisteren na een campagne van 94 dagen aan in Wellington en Hobart, in Nieuw-Zeeland.

Tijdens de tiende campagne van Sea Shepherd tegen de walvisvangst waren er drie grote incidenten, waarbij er sprake was van aanvaringen tussen de schepen van de organisatie en Japanse harpoenschepen. “Hoewel de walvissenstropers nog niet hebben meegedeeld hoeveel dieren ze dit seizoen hebben gedood, zijn we ervan overtuigd dat ze nog geen kwart van hun nepquota hebben gehaald”, stelde Peter Hammarstedt, de kapitein van de Bob Barker. De vorige negen edities zouden in totaal 4.500 walvissen gered zijn.

De commerciële walvisvangst is sinds 1994 verboden in de Zuidelijke IJszee. Japan maakt gebruik van een hiaat in de tekst van het internationale moratorium van 1986 om toch walvissen te vangen, naar eigen zeggen voor wetenschappelijke doeleinden.

Australië heeft Japan voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gedaagd. De hoogste gerechtelijke instantie van de Verenigde Naties moet in de loop van dit jaar een uitspraak doen. Alleen Noorwegen en IJsland zetten hun commerciële walvisvangst voort, ondanks het moratorium.

Het Japanse Visserijagentschap was niet onmiddellijk bereikbaar voor een reactie.

Door: Belga

Lees meer

Dalternative

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: