Heerlijk noten-zadenbrood zonder gluten

Dit brood wordt aangeprezen als een ‘life-changing’ brood door de Amerikaanse food-blog’ster’ Sarah B. van my new roots.

Het brood bestaat hoofdzakelijk uit zaden en pitten met een klein beetje haver (glutenvrij). Dit brood is vooral zo bijzonder omdat het zonder gluten toch een consistent en ook nog eens super-smakelijk brood oplevert. En makkelijk te maken is!

Psyllium vezels

Het wonderingrediënt in dit brood zijn de psyllium-vezels. Ik heb het er al eerder over gehad in verband met schone darmen (zie blog van mond tot kont). Psyllium-vezels hebben de bijzondere eigenschap dat ze twee soorten vezels bevatten. De oplosbare vezels lossen op in water en vormen dan een slijmerig goedje dat uiterst helend is voor je darmwand. De onoplosbare vezels in psyllium werken juist als een soort bezem die allerlei opgehoopte rotzooi en gifstoffen in je darmen naar buiten veegt. Vandaar ook dat het vaak in detox-programma’s wordt gebruikt. Maar je kunt er prima ook gewoon dagelijks een dessert-lepel van nemen.

In dit brood nemen de psylliumvezels vocht in zich op en binden alle ingrediënten aan elkaar. In het originele recept gaan alle droge ingrediënten meteen in de broodvorm (zij gebruikt een siliconenvorm), daarna de natte ingrediënten erbij, even roeren en 2 uur laten staan. Daarna bakken en klaar is kees. Ideaal dus. Je kunt het echter ook langer laten staan (bijvoorbeeld één nacht) en dat is dan ook mijn advies. Op die manier worden de noten en zaden goed geweekt zodat het fytinezuur zo veel mogelijk geneutraliseerd wordt. Dat blokkeert anders de opname van de mineralen in ons lichaam. Het weken geeft de zaden en noten ook een aangenaam zachte, chewy structuur die ik zelf erg lekker vind.

Ingrediënten:
◾135 gr (1 cup) zonnebloempitten
◾75 gr (1/2 cup) pompoenpitten
◾65 gr (1/2 cup) hazelnoten
◾90 gr (1/2 cup) lijnzaad
◾100 gr (1 cup) havervlokken
◾2 el chiazaad
◾4 el psyllium vezels
◾45 gr (3 el) kokosvet
◾1 el ahornsiroop
◾1 tl zout
◾250 ml water

Bereiding (doe dit liefst de avond van tevoren dan kan het brood ‘s nachts ‘weken’):

– Laat de kokosolie smelten (au bain marie of in de oven)

– Maal het lijnzaad kort in een koffiemolen zodat het kapot is, maar niet helemaal tot poeder is vermalen.

– Maal de helft van de pitten en hazelnoten in een keukenmachine of blender kort tot een korrelige structuur.

– Meng dit samen met de rest van de pitten en noten in een grote kom (of meteen in de broodvorm) en voeg ook het lijnzaad, het chiazaad, het zout, de havervlokken en de psyllium vezels toe. Roer goed door elkaar.

– Meng in een maatbeker het water met de ahornsiroop en de kokosolie

– Giet dit door het notenmengsel en roer goed door

– Schep het mengsel in een ingevette broodvorm met bakpapier en laat liefst een dag of nacht staan (dan kunnen de antrinutriënten neutraliseren), maar minimaal 2 uur zodat in ieder geval het chiazaad, het lijnzaad en de psyllium-vezels vocht kunnen opnemen en zacht worden.

– Verwarm dan de oven voor op 175 graden

– Zet het brood in het midden van de oven en bak 30 minuten. Haal het brood voorzichtig uit de vorm met het bakpapier, en leg het los terug op het rooster in de oven. Laat nog eens 30 minuten bakken of tot het goudbruin is. Het moet hol klinken als je erop klopt.

– Laat helemaal afkoelen op het rooster

– Heerlijk met een dikke laag boter en wat honing! Of met je favoriete hartige beleg.

Tip: je kunt het in de koelkast 5-7 dagen bewaren, of vries de helft in.

Hier kunt u alle ingrediënten bestellen.

Door: RoosGoesGreen.nl

Dalternative

Advertisements

One response to this post.

  1. Thankfulness to my father who told me concerning this weblog, this webpage is really remarkable.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: