Code rood luchtverkeer boven IJsland om vulkaan

IJsland heeft code rood afgegeven voor het luchtverkeer, omdat de vulkaan Bardarbunga dreigt uit te barsten. Het is de hoogste alarmcode op een schaal van vijf. 

De afgelopen week werd IJsland opgeschrikt door duizenden kleine, intense aardbevingen. De seismische activiteit nam zaterdag verder toe. Het IJslandse meteorologische instituut maakte melding van een kleine subglaciale uitbarsting.

Wetenschappers wilden zaterdag over de gletsjer Vatnajokull vliegen, waaronder de Bardarbunga ligt, om naar veranderingen in het oppervlak te zoeken, maar of dat nog doorgaat, is onduidelijk. 

Evacuatie

Eerder deze week werd besloten tot de evacuatie van honderden mensen uit de hooglanden ten noorden van de Vatnajokull. Het gebied is onbewoond, maar geliefd bij wandelaars.

In 2010 had de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull ernstige gevolgen voor het vliegverkeer. Zo’n honderdduizend vluchten werden geannuleerd door de enorme aswolk die bij de eruptie was ontstaan. Nadien werden reglementen voor het vliegverkeer aangepast, waardoor verwacht wordt dat een uitbarsting deze keer tot minder verstoringen leidt. 

Door: Novum

 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: