Hoe het Europese biobrandstofbeleid grote schade aanricht

Het ‘duurzame’ biobrandstofbeleid van de Europese Unie schiet zijn doel ver voorbij. De onstilbare honger van het Westen naar tropische gewassen voor de productie van milieuvriendelijke brandstof heeft grootschalige mensenrechtenschendingen tot gevolg in ontwikkelingslanden. Palmolie speelt in dit zich explosief ontwikkelende drama een duistere hoofdrol.

Het geraas van motorzagen reikt ver. ‘We zijn ingesloten door grote bedrijven die ons land ontginnen voor de uitbreiding van hun plantages’, vertelt Bapa Obek. De schoolmeester uit het district Ketapang in de provincie West-Kalimantan, Indonesië, staat te midden van kaalgeslag,  waar eens tropisch bos groeide. ‘Mijn voorouders woonden hier al. Dit is ons leefgebied. Als wij hout kappen, planten we nieuwe bomen. Nu kan ik alleen maar op de resten van de boomstronken lijdzaam zitten toekijken.’ Graafmachines banen zich verder een weg door de natuur. Ze staan inmiddels aan de grens met het Bentuang-Karimun National Park; één van de laatste leefgebieden van de orang-oetang. In het dorpje van Bapa Obek is zichtbaar hoe de westerse drang naar een schoner milieu aan de andere kant van de aarde enorme schade aanricht.

Explosieve expansie

De toename van het gebruik van biobrandstoffen voor transport en energiedoeleinden  is het gevolg van wettelijke verplichtingen, ingesteld om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Analyses van Rabobank International geven aan dat daardoor de wereldwijde productie van biodiesel naar verwachting 38 miljoen ton zal bedragen in 2020. Palmolie, raapzaadolie en soja, vormen een essentieel onderdeel van biobrandstoffen waardoor voor de realisatie van het progressieve biobrandstofbeleid, miljoenen hectaren extra landbouwgrond nodig is om voedselgewassen te produceren. Financiële instellingen, grootgrondbezitters en multinationals investeren dan ook gretig in deze plantages met als gevolg een enorme expansie van monoculturen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Maar liefst 60 procent van de landaankopen op deze continenten is bestemd voor de productie van biobrandstoffen, zo blijkt uit onderzoek van economisch onderzoeksbureau Profundo. Dat is circa negen keer de oppervlakte van Nederland.

Lees verder bij onze bron: ftm.nl

Dalternative

One response to this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: