Met de nieuwe Europese betaalwet is privacy voor altijd verleden tijd

De nieuwe Europese betaalwet is formeel bedoeld om de concurrentie voor banken te vergroten en krijgen straks ook bedrijven direct toegang tot je bankrekening.

In Nederland verwacht men dat deze wet vanaf de zomer zal zijn aangenomen en zoals het er nu voor staat betekent dit tevens het einde van je restje privacy als je hier aan meedoet.

Weinig mensen in ons land zullen hebben gehoord van PSD2 (Payment Services Directive) en toch staan deze paar letters garant voor ingrijpende manieren waarop er wordt omgegaan met je bankrekening en je gegevens.

Het is weer eens een verzinsel van het Europese monster, bedoeld zoals ze zeggen, om de concurrentie van banken onderling te bevorderen (redactie: want dat is in de zorg ook zo goed gelukt…..).

In de praktijk gaat PSD2 betekenen dat derde partijen volgens de nieuwe richtlijnen drie dingen doen zoals betalingen uitvoeren, betalingsgegevens ophalen en controleren of een klant voldoende saldo heeft. Dit kan echter alleen als de klant hiervoor specifiek toestemming geeft. Dat jij Piet betaald hebt voor sex, jij geen toegang geeft tot jouw bankrekening maar Piet wel, wordt dus via zijn rekening dan wel degelijk zichtbaar.

Deze derde partijen kunnen dan dingen doen die nu alleen zijn voorbestemd aan banken zoals voor jou betalingen uitvoeren. Het hoeven ook geen banken te zijn maar bedrijven zoals bijvoorbeeld Google, Facebook, Amazon en Bol.com. Het hoeven ook niet grote ondernemingen te zijn, het kunnen bijvoorbeeld ook financieel adviseurs zijn.

In ons land is het nog niet zover, maar dat zal naar verwachting niet al te lang meer duren.

Lees hier verder.

Bron: Niburu.co

Dalternative

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s