Waarom gojibessen echt wondervoeding zijn.

De gojibes wordt in China vertegenwoordigd door een jonge godin. Ze wordt beschouwd als het nummer één Yin Jing tonicum in de Chinese kruidenleer, samen met Ho Shou Wu. Alle Chinese herboristen zeggen dat dit de meest verjongende plant is.

De Latijnse naam die werd gegeven aan de gojibes door Linnaeus is Lycium. Heel het Chinese kruidensysteem werd geclassificeerd in de 18e eeuw. Ze vroegen de taoïsten: “We willen al deze kruiden benoemen, met welke moeten we beginnen?” De taoïsten wezen naar de goji. “Waarom?”, vroegen de botanici. “Want dat is degene die je leert over alle andere.”

Andere namen voor Goji zijn Wolfsbes en Boksdoorn.

Het is als een ‘gateway kruid’, zegt David Wolfe, expert in superfoods en super-kruiden. Het zal je inwijden in andere kruiden. Voor sommige mensen veranderde hun hele aanpak van hun gezondheid. De ene dag zaten ze pizza en worst te eten, en dan vanaf de dag dat ze eerst gojibes proefden, begonnen ze geïnteresseerd te zijn in gezonde voeding en natuurlijke kruidengeneeskunde.

Laten we eens kijken naar wat er in gojibessen zit, en wat hun interessante eigenschappen zijn.

Proteïne

David Wolfe was een van de eerste mensen die biologische gojibessen ging aanbieden op het internet. Een van de eerste dingen die hij bestudeerde was het eiwitgehalte. Hij deed er onderzoek naar, en ontdekte dat het een complete eiwitbron is, met alle 18 aminozuren. De gojibes heeft een eiwitgehalte van 12-13%, wat erg hoog is voor een vrucht.

Polysacchariden

De polysacchariden in goji verbeteren je stemming, voortplantingsfunctie (het is het beste vruchtbaarheidskruid voor mannen en vrouwen), slaap, cholesterol, bloedsuiker, en je immuunsysteem. 10g gojibessen per dag verhoogt je testosteron. Dit geeft een energieboost.

Als je gojibessen blendt met water en dat in de koelkast zet, zullen de polysacchariden dat mengsel doen stollen, waardoor een soort gel ontstaan. Deze stoffen zijn zeer goed voor de darmen.

Gezichtsvermogen

De gojibes is de grootste natuurlijke bron van zeaxanthine. Dit is een caretonoïde die het gezichtsvermogen verbetert. In de Chinese geneeskunde is gojibes het belangrijkste voedsel voor een gezond gezichtsvermogen.

Antioxidatieve kracht

Het is het voedingsmiddel met het hoogste gehalte aan bèta-caroteen totnogtoe gekend. Het bevat ook SOD (SuperOxide Dismutase), een krachtige antioxidant, en meer vitamine C dan sinaasappels.

Lang leven

Gojibes bevat een speciale vorm van essentiële oliën, genaamd sesquiterpenoiden. Die zijn in staat om door de bloed-hersenbarrière te gaan en de productie van groeihormoon te stimuleren. Het is de enige plant waarvan ooit aangetoond is dat ze HGH (groeihormoon) verhoogt. De enige andere manieren die we kennen om HGH te verhogen zijn injecties, het homeopathisch gebruiken, of vasten. De productie van HGH neemt af naarmate we ouder worden.

Kan de goji bes inderdaad ons leven verlengen? Lees ook aandachtig dit artikel!

Eetbaarheid

Toen David Wolfe al deze eigenschappen ontdekte van de gojibes, was hij vooral verbaasd door de eetbaarheid. Het is eetbaar, én heeft al deze eigenschappen, en de vier dominante polysacchariden hebben een equivalente werking als de polysacchariden in medicinale paddestoelen. Het is gemakkelijk om iemand een bes te doen eten, of ze nu 5, 10, 50 of 100 jaar oud zijn. Volgens David is een superfood des te waardevoller hoe eetbaarder het is.

Synergie

In de Chinese geneeskunde werd goji altijd toegevoegd aan iets (voedsel, kruiden), zodat er synergie ontstond, zodat je het beter kunt verteren. Het kan samengaan met rijst, of in kruidenformules zoals goji, schizandra, ginseng, zoethout en aspergewortel. De gojibes doet alles goed samenwerken en goed smaken.

Wat zit er nog in?

•Gojibes is zeer hoog in vitamine B1, B2, C en beta-sitosterolen (ontstekingsremmend). Het is een vrucht, dus er zit ook wat suiker in. Mensen met Candida moeten oppassen. Gojibes bevat ongeveer 50% glucose en 7% fructose. Glucose is veel minder schadelijk voor ons lichaam dan fructose (volgens het laatste onderzoek).
•Gojibes is rijk aan mineralen en sporenelementen (koper, zink, ijzer, calcium, fosfor, selenium en 120 ppm germanium, een stevige anti-oxidant). Deze mineralen (zink, selenium, germanium) zijn moeilijk te krijgen uit onze voeding. Als je ze haalt uit supplementen, zijn ze moeilijk te metaboliseren.
•Het is een van de planten met het hoogste betaïnegehalte in de wereld. Deze stof ontgift je lever.
•Gojiblad is bijna wonderbaarlijk tegen buikpijn. 10 kleine blaadjes kalmeren een overactief maag-darmkanaal.

Gojibessenthee/-drankjes

Gojibessen zijn het nummer één thee-ingrediënt. Als je de gedroogde bessen in water doet, rehydrateren ze, en het water wordt oranje. Als je daarmee rondloopt in een doorzichtige glazen fles of glas op een feestje, zal iedereen vragen wat je drinkt. Op die manier krijg je een heleboel interessante gesprekken!

Gojibes heeft een hydraterende werking. Het is een woestijnplant. Als je citroen toevoegt, heb je de basis voor gojibeslimonade.

Waar vind ik de zaadjes?

Veel mensen willen de plant zelf kweken. Hij kan overal groeien. Elke bes bevat de zaden. Splits de bessen open en plant de zaadjes. Ze houden vooral van een woestijn-omgeving. De struik houdt van een leemachtige bodem als bovenlaag, en een meer zanderige bodem op dieper niveau. Zorg ervoor dat het een goed gedraineerde grond is. Kweek ze op weg van direct zonlicht (binnen), en later buiten. In een serre zijn ze meer een wijnstok dan een struik. Je kan de plant ook stekken.

We zullen zeker nog meer schrijven over gojibessen op deze blog, want het is gewoon de beste bes die je kunt eten, en er is nog meer over te vertellen.

Goji-bessen zijn hier verkrijgbaar.

Leave a comment