Kwaliteit drinkwaterbronnen deels onvoldoende.

Kwaliteit van de drinkwaterbronnen is deels onvoldoende door toedoen van menselijk handelen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag.

In ons land wordt 60 procent van het drinkwater uit grondwater gemaakt en 40 procent uit oppervlaktewater.

De kwaliteit van de helft van het grondwater voldoet niet. Dat komt volgens het RIVM door de landbouw, rioleringen, de industrie en oude bodemverontreinigingen. Het onderzoeksinstituut stelt dat het drinkwater in Nederland wel van goede kwaliteit is.

Medicijngebruik

Met het oog op het toenemende medicijngebruik acht het RIVM het van belang dat de kwaliteit van drinkwaterbronnen verbetert. Nu ligt bijvoorbeeld het aantal chemische stoffen in het grondwater veel hoger dan de reguliere monitorprogramma’s aangeven.

Hoewel de aangetroffen concentraties geen gevaar voor de volksgezondheid zouden zijn, is het volgens de onderzoekers van het RIVM wel van belang dat de concentraties in de gaten worden gehouden.

Pesticiden

De kwaliteit van het oppervlaktewater voldoet ook niet. Dit heeft te maken met resten van geneesmiddelen, insecticiden, cosmetica, vlamvertragers, nanodeeltjes en pesticiden, die hun weg naar het oppervlaktewater vinden.

Rioolwaterzuiveringsinstallaties kunnen deze stoffen nog niet goed verwijderen, waardoor ze in het milieu terechtkomen en dus ook in bronnen van drinkwater. Drinkwaterbedrijven maken gebruik van steeds geavanceerdere zuiveringstechnieken om deze stoffen te kunnen verwijderen.

Bron: Rivm.nl

Lees meer

Boeken waar je beter van wordt.

Leave a comment